Op 4 januari 2018 kwam het nieuws naar buiten dat er 2 zeer grote fouten waren ontdekt in chips van Intel, ARM en AMD. Deze chips zitten nagenoeg in alle PC’s, telefoons etc. Deze beveiligingslekken hebben de naam Meltdown en Spectre gekregen en kunnen hackers in staat stellen computer gegevens te stelen. Denk aan wachtwoorden, documenten foto’s etc.

Risico’s

Door de fout verschaffen hackers zich toegang tot het beschermde gedeelte van de chip (kernel) om code uit te voeren. Alle devices met Intel chips kunnen getroffen worden door Meltdown terwijl Spectre zich richt op de chips van Intel, ARM en AMD. Ik denk dat we inmiddels ons  allemaal wel bewust moeten zijn dat onze gegevens nooit 100% veilig zullen zijn. Maar wat als je alle gegevens kwijt raakt? Van bijvoorbeeld je hele bedrijfsvoering of de leuke trouw foto’s.

Het belangrijkste wat u kunt doen is zorgen dat uw devices altijd up-to-date zijn met de nieuwste software updates. En verder is het natuurlijk van enorm belang om back-ups te maken van uw waardevolle data!

Voor beide adviezen heeft Active Group producten in huis om u te kunnen ondersteunen in deze processen. Zo hebben we een product die er voor zorgt dat op al uw PC’s , server en notebooks altijd de laatste updates geïnstalleerd worden en dat de virusscanner altijd up-to-date is en niet uitgeschakeld kan worden. Hier verschaffen we periodiek ook rapporten van zodat u in een oogopslag kunt kijken hoe uw bedrijf er voor staat.

Het is natuurlijk altijd mogelijk dat er toch een aanvaller in slaagt op uw systeem te komen, hiervoor hebben we compleet geautomatiseerde back-up producten die in geval van data verlies snel uw gegevens weer retour kunnen plaatsen. Indien er gewerkt wordt met z.g virtuele machines kunnen we deze zeer snel, desnoods tijdelijk, online beschikbaar stellen zodat u snel weer door kunt werken.

Wij zien een enorme toename in de afgelopen 21 jaar van hack virussen en malware, het is in onze ogen dan ook niet de vraag of, maar wanneer iemand hier mee te maken krijgt. Wees dus op uw hoede en zorg voor updates en back-ups!

Indien er vragen zijn vernemen wij die graag! U kunt ons mailen (verkoop@activegroup.nl) of bellen (088 1186 100).